Христо Христов, desebg.com Въпреки, че още в началото на издигането на кандидатурата

...
Христо Христов, desebg.com
Въпреки, че още в началото на издигането на кандидатурата
Коментари Харесай

Вадят на светло ДС досиетата на Терзиев-старши

Христо Христов, desebg.com

Въпреки, че още при започване на издигането на кандидатурата му за кмет на София от „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ Спаси София “ Васил Терзиев обществено увери, че не се тормози от дейности на свои близки (щатни чиновници на Държавна сигурност) в предишното той отхвърли да даде достъп до документите за тях в архива на Държавна сигурност, с които да се срещнат публицисти и откриватели, обратно на огромния публичен интерес.

Независимо от този факт Законът за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска дава необятни благоприятни условия да се стигне до осветляване работата на щатните сътрудници на тоталитарните комунистически служби.

Една такава опция е изследването на досиетата на сътрудниците на Държавна сигурност, които Комисията разкрива от 2007 година до момента.

А всички тези архивни материали за лица с оповестена от самостоятелния държавен орган принадлежност към Държавна сигурност или разследващите служби на Българска народна армия са налични по силата на закона за досиетата.

В досиетата на сътрудниците се съхранява значима информация за щатните чиновници, които са ги вербували, както и тези, които са ги управлявали.

В осведомителните масиви на Комисията по досиетата уеб сайтът desebg.com откри, че името на бащата на Васил Терзиев – Александър Василев Терзиев протича по няколко каузи на сътрудници на Държавна сигурност.

 ds_alex_terziev_dosie.jpg

От, вторник, 10 октомври 2023 година, desebg.com ще вдигне завесата върху част от активността на Александър Василев Терзиев във връзка с сътрудниците, които е управлявал в качеството си на действен служащ от отдел 07 „ Научно-техническото разузнаване “ на Първо основно ръководство (ПГУ) на Държавна сигурност, (от 1980 година Управление „ Научно-техническо разузнаване “ в границите на ПГУ-ДС).

На базата на наличните за всеки по силата на закона за досиетата архивни документи читателите ще могат да добият визия за характера и методите на работата на бащата на Терзиев, както и сами да преценяват дали тази активност кореспондира с оповестеното от самия претендент за кмет на София на ПП-ДБ изказване, че „ доста от тези хора [щатни служители], които са работили в тези структури, като моите родители “ са служили на страната.

От наличието на архивните документи, които desebg.com ще разгласява в документална поредност, също читателите сами ще могат да преценяват дали структурата (научно-техническото разузнаване), в която е работил бащата на Терзиев и неговата съответна активност като водещ офицер дават отговор на обяснението на Васил Терзиев, че „ всяка една естествена страна от Бангладеш до Бурунди и най-развитите имат такива структури и те се грижат за ползите на страната “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР